Checklist voor het beste online beeld van jezelf tijdens het online solliciteren.

De afgelopen periode werden bijna alle sollicitatiegesprekken online gevoerd. Dit zal nog wel even doorgaan. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zo goed mogelijk in beeld verschijnt tijdens je online sollicitatiegesprek? Natuurlijk kun je deze tips ook gebruiken voor reguliere zoom-meetings!

1. recente foto

De afgelopen periode werden bijna alle sollicitatiegesprekken online gevoerd. Dit zal nog wel even doorgaan. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zo goed mogelijk in beeld verschijnt tijdens je online sollicitatiegesprek? Natuurlijk kun je deze tips ook gebruiken voor reguliere zoommeetings!Natuurlijk zorg je allereerst dat de foto op je CV en je LinkedInprofiel nog op jou lijkt. Degene die jouw gesprekspartner op het Zoomscherm ziet, moet duidelijk dezelfde zijn als de persoon die ze al eerder op papier hebben gezien.

Eerste indruk is het belangrijkste. Daar wil je niet een soort verwarring laten ontstaan doordat je niet op je eerder geziene foto lijkt.

2. licht

Check eerst op welke plek je het mooiste licht hebt. Meestal werkt een plek (schuin) tegenover een raam het beste. Loop maar eens een rondje door je huis met de camera aan en kijk waar je gezicht het beste belicht wordt.

3. camera standpunt

Zorg dat je laptop ergens op staat zodat je gelijk of liever nog iets tegen de camera op kijkt. Nooit de laptop op tafel zonder verhoging. Dat standpunt geeft je iets arrogants en niemand wil in je neusgaten kijken.

4. achtergrond

Check goed wat er allemaal te zien is in de achtergrond. Liever geen rommelige kast of ontplofte keuken in beeld.

5. kleding

Doe dezelfde kleding aan als die je gedragen zou hebben voor een echte ontmoeting. Geen joggingpakken.

Let ook op de kleuren van je kleding en de achtergrond die je gekozen hebt voor het gesprek. Check vooraf of de door jou gekozen kleding matcht bij de gekozen achtergrond. Wit overhemd tegen een witte muur kan een mooi rustig beeld geven maar kan ook veel te flets overkomen. Een bloemenjurk tegen bloemenbehang geeft ook een andere indruk dan een zwart shirt tegen een witte achtergrond.

5. piepjes

Zorg dat alle piepjes van binnenkomende mailtjes, whatsappjes en dergelijke uitstaan.

6. kijk in de cameralens

Probeer tijdens het gesprek zoveel mogelijk in de cameralens te kijken en niet naar je eigen beeld.

Plaats het beeld van je gesprekspartner zo dicht mogelijk bij je camera.

En dan tot slot: heel veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 9 =

Scroll naar top