Licht van links of rechts in portret

Als je in een studio fotografeert heb je de vrije keuze van welke kant je het licht laat komen. Belicht je een portret nu beter van links, van rechts of recht van voren? Alle antwoorden zijn goed, het is wel zo dat je een heel ander effect bereikt door het licht te verplaatsen. Kijk maar eens naar de twee melkmeisjes hieronder. Het originele portret vind je op de site van het Rijksmuseum. Welke vind jij het mooist?

Het linkermeisje is het origineel van Vermeer, het licht komt van links door het raam heen. Je kijkt -van links naar rechts- naar haar hele gezicht. Bij het rechter beeld merk je dat je eerst de donkere partij aan de linkerkant van haar gezicht ziet en dat je blik daar blijft hangen. De schaduw in haar gezicht zorgt er voor dat je niet verder kijkt. Dat maakt het beeld minder toegankelijk. Voor een zakelijk portret waarbij het van belang is om een toegankelijk beeld neer te zetten zal ik dus vaak kiezen voor licht van links. Ben je op zoek naar een iets meer vervreemdend portret dan kan licht van rechts juist iets extra’s toevoegen.

Wanneer kies je nu voor licht recht van voren? Ik zal dat niet vaak doen. Door een portret recht van voren te belichten vermijd je schaduwen in het gezicht en die vind ik juist zo mooi omdat ze een gezicht diepte en expressie geven. Het voordeel is wel dat je door de wat vlakke belichting een heel glad egaal portret krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 14 =

Scroll naar top