portretfotograaf amsterdam

Solliciteer effectiever met een goede foto.

In Nederland is het nog niet verplicht om een foto bij het curriculum vitae (CV) te voegen. Dat is eigenlijk gek. In deze tijd wordt het belang van beeld steeds groter.

Waarom een foto bijvoegen op je CV?
De eerste indruk van de recruiter die de sollicitatiebrief leest is beslissend voor het vervolg van de procedure. Je wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek of niet. In andere landen, zoals Duitsland en de Verenigde Staten is het gebruikelijk om een sollicitatiebrief met CV te voorzien van een professioneel gemaakte foto. Is die foto dan beslissend? Natuurlijk zijn je opleiding en werkervaring het belangrijkste. Maar de presentatie ook. De Universiteit van Gent heeft hier recent onderzoek naar gedaan. Uitkomst is dat een foto bij je Cv en je sociale mediaprofielen je kansen om voor een gesprek uitgenodigd te worden aanmerkelijk beinvloeden.

Een goede foto vult het CV aan.
Een goede foto zegt iets over wie je bent: representatief, vriendelijk, serieus, betrokken, ervaren, assertief etc. Het is een uitstekende manier om je nog meer te onderscheiden van andere kandidaten en je een voorsprong geven in het eerste gesprek. Een professioneel beeld van jezelf laat zien dat je serieus met je sollicitatie omgaat.

Waar moet een goede foto voor een CV nu aan voldoen?

  1. De foto moet recent zijn. Je moet nog wel lijken op de persoon op de foto als je op gesprek wordt uitgenodigd. Dezelfde bril, haarstijl!
  2. Zorg voor een verzorgd portret. Het komt veel professioneler over als je een foto plaatst die duidelijk voor dit doel gemaakt is en niet een uitgeknipte vakantiefoto gebruikt.
  3. Gebruik liever geen pasfoto. Deze moet tegenwoordig aan strenge eisen voldoen waardoor iedereen er hetzelfde uitziet. Je wilt je toch onderscheiden?
  4. Stuur je de foto elektronisch, verklein de foto tot maximaal 100kb. Let op dat de foto wel scherp blijft.
  5. Stuur je een sollicitatiebrief met CV en foto per post, overweeg dan eens een groter formaat mee te sturen. Dat geeft een heel andere indruk.
  6. Stem de foto op je CV af op de foto die je op je social mediaprofielen gebruikt. Een recruiter checkt veelal je Linkedin of Facebook profiel. Een consistent beeld is dan krachtig.

En dan nu verder aan de slag met de rest van je CV. Heb je daar nog hulp bij nodig? Kijk eens bij online cv-sites zoals deze!

Succes!

1 reactie op “Waarom een goede foto op je CV!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + vijf =

Scroll naar top