Wat is er zo bijzonder aan Hasselblad-portretten?

Dit wordt een lastig blog voor mij om te schrijven. Ik ga proberen mijn liefde voor Hasselblad portretten met jullie te delen. Wat zijn Hasselbladportretten? Daar bedoel ik de portretten mee die ik met mijn Hasselbladcamera heb gemaakt. Een Hasselblad is een middenformaat camera. Een grote zware jongen vergeleken met mijn gewone fullframe Canon. Nu ben ik niet de fotograaf om nu een hele verhandeling te beginnen over de technische hoogstandjes van deze camera. Maar dat is in dit geval eigenlijk ook meteen wel de moeilijkheid.

Ok, een heel klein technisch uitstapje dan. Een Hasselblad heeft een grotere sensor dan een fullframe camera. Daarom kun je er heel goed foto’s met weinig scherptediepte mee maken. Is ook meteen wel de uitdaging om in ieder genoeg scherptediepte te houden om het onderwerp scherp te houden. Verder vind ik de kleur mooier, vooral de huidtinten zijn prachtig zacht en geeft die scherptediepte een hele fijne focus in het portret aan.

Als je benieuwd bent naar een goede technische uitleg, klik dan even hier.

Eigenlijk is het een heel andere manier van werken. Fotograferen met de Hasselblad zorgt voor een heel rustige serene sfeer in de studio. Het betekent dat ik meer nadenk voor ik een opname maak. Jij kunt als model veel minder bewegen dan met een gewone camera; het duurt veel langer om een beeld te uploaden en dat wil ik toch heel vaak doen om onder andere die scherpte te checken. Dit alles brengt ons beiden in een fijne relaxte modus. En dat zie je terug in de beelden.

Laat ik dit proberen te illustreren met 2 foto’s van mijzelf.

Links de foto met de Canon en rechts de Hasselbladopname. Zie je het verschil?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 19 =

Scroll naar top