June 20, 2023

5 TIPS om zelf betere vakantiefoto's te maken

Katja Mali
June 20, 2023

Tip 1:

Fotografeer s ochtend vroeg en s avonds tijdens het blauwe uurtje
Het mooiste licht om te fotograferen heb je 's ochtends vroeg en 's avonds tijdens het blauwe uurtje. Het licht is dan zacht en warm, waardoor je mooie sfeervolle foto's kunt maken. Bovendien zijn deze momenten vaak rustiger, waardoor je minder last hebt van andere toeristen op de foto.

Tip 2:

Als de zon fel schijnt, is het verstandig om een schaduwplekje op te zoeken. Zo voorkom je dat je foto overbelicht raakt en kun je schaduwvlekken in het gezicht van je model voorkomen. Let er ook op dat je model niet met de zon in de rug staat, want dan krijg je juist harde schaduwen in het gezicht.

 

Tip 3:

Laat je model niet pal in de zon kijken
Het is verleidelijk om je model recht in de zon te laten kijken, maar dit is niet aan te raden. Je krijgt dan namelijk dichtgeknepen ogen en harde schaduwen in het gezicht. Laat je model liever iets van de zon af kijken, zodat het licht mooi over het gezicht valt.

 

Tip 4:

Maak eens gebruik van het kikker- of vogelperspectief
Een foto vanaf ooghoogte kan al snel saai worden. Probeer daarom eens gebruik te maken van het kikkerperspectief (laag bij de grond) of het vogelperspectief (van bovenaf). Dit kan een heel ander effect geven aan je foto's en zorgt voor meer dynamiek.

Tip 5:

Let goed op waar je scherp op stelt
Als je een foto maakt, is het belangrijk om goed te letten op waar je scherp op stelt. Vaak is het mooi om het gezicht van je model scherp te stellen en de achtergrond onscherp te maken. Zo komt het onderwerp van de foto mooi naar voren. Ook kun je experimenteren met scherpstellen op andere delen van de foto, zoals een detail van een gebouw of landschap.

Met deze tips maak jij straks de mooiste vakantiefoto's! Vergeet ook niet om te genieten van je vakantie en het moment, want uiteindelijk gaat het niet alleen om de foto's, maar om de herinneringen die je maakt.

Katja Mali Fotografie
De fotograaf van mensen
Katja Mali
Hoi!
Hoe kan ik je helpen?
Start Whatsapp Chat