January 12, 2022

Wat is er zo bijzonder aan Hasselblad-portretten?

Katja Mali
January 12, 2022

Een Hasselblad is een middenformaat camera. Een grote zware jongen vergeleken met mijn gewone fullframe Canon. Nu ben ik niet de fotograaf om nu een hele verhandeling te beginnen over de technische hoogstandjes van deze camera. Maar dat is in dit geval eigenlijk ook meteen wel de moeilijkheid.

Ok, een heel klein technisch uitstapje dan. Een Hasselblad heeft een grotere sensor dan een fullframe camera. Daarom kun je er heel goed foto’s met weinig scherptediepte mee maken. Is ook meteen wel de uitdaging om in ieder genoeg scherptediepte te houden om het onderwerp scherp te houden. Verder vind ik de kleur mooier, vooral de huidtinten zijn prachtig zacht en geeft die scherptediepte een hele fijne focus in het portret aan.

Als je benieuwd bent naar een goede technische uitleg, klik dan even hier.

Eigenlijk is het een heel andere manier van werken. Fotograferen met de Hasselblad zorgt voor een heel rustige serene sfeer in de studio. Het betekent dat ik meer nadenk voor ik een opname maak. Jij kunt als model veel minder bewegen dan met een gewone camera; het duurt veel langer om een beeld te uploaden en dat wil ik toch heel vaak doen om onder andere die scherpte te checken. Dit alles brengt ons beiden in een fijne relaxte modus. En dat zie je terug in de beelden.

In mijn portfolio zie je het onder de foto staan als deze met de Hasselblad is gemaakt.

Katja Mali Fotografie
De fotograaf van mensen
Katja Mali
Hoi!
Hoe kan ik je helpen?
Start Whatsapp Chat